Tipografie Masterdruck Mureș - design - tipar › Informații - Ce trebuie să știți...

Servicii   •   Informații   •   Portofoliu   •   Produse   •   Contact

Cubuleț din hârtieKolok design - bijuteriiMasterSki&BikeClubCe trebuie să știți când vreți să tipăriți o lucrare?

Număr de exemplare - este important de știut că realizarea unei lucrări prin procedeul de tipar offset este rentabilă peste un anumit număr de exemplare. Acest număr minim variază între 100 - 200 ex. pentru lucrări de genul: afișe, cărți, cataloage, respectiv poate să ajungă la 1000-5000 ex. în cazul altor lucrări cum ar fi cărțile poștale, etichete, pliante, etc.
Număr de culori - costurile de producție variază în funcție de numărul de culori. Prin urmare, crescând numărul de culori, vor crește costurile de producție. Realizarea unei policromii, respectiv a unei lucrări color, necesită folosirea a patru culori de bază.
Formatul lucrării - dimesiunea în care se încadrează lucrarea, lățime x lungime. Costurile optime pot fi obținute prin alegerea unor formate standardizate (vezi mai jos).
Numărul de pagini (dacă este cazul) – este important atunci când se tipăresc reviste, cataloage, cărți etc. Este indicată alegerea unui număr de pagini în funcție de câte intră pe o coală de tipar. În cazul revistelor și broșurilor care sunt capsate, numărul de pagini trebuie să fie multiplu de 4. Cărțile care se leagă prin coasere trebuie să aibă un număr de pagini care să fie multiplu de 8, 12, 16.
Finisaje - sunt indicate diferite finisaje în funcție de destinația produsului. Pentru protecția cataloagelor, cărților, revistelor etc. se poate opta pentru lăcuire, celofanare. Există de asemenea finisaje care cresc calitatea produsului - ștanțare, embosare, lăcuire selectivă etc.
Tehnoredactarea și prelucrarea imaginilor Este bine să fie realizată de persoane avizate, care au experiență în domeniu și care știu să utilizeze softuri adecvate. Un material pregătit în mod necorespunzător conduce în final la o creștere a costurilor.

Programe (softuri) recomandate

Pachetul de programe ADOBE CREATIVE SUITE este în momentul actual cel mai adecvat pentru pregătirea lucrărilor pentru tipar.

  • Adobe Photoshop - pentru prelucrare de imagini
  • Adobe Illustrator - pentru grafică
  • Adobe Indesign- pentru paginare
  • Adobe Acrobat Distiler și Reader – realizare și citire PS și PDF.
În cazul în care tehnoredactarea și designul sunt executate de terți și sunt realizate cu alte softuri (CorelDraw, PageMaker etc.), pentru evitatarea erorilor, respectiv a costurilor de corectură, este indicat ca lucrarea să fie predată spre tipar într-un format "PDF for print" sau "Post script".
Programele din seria Microsoft Office nu sunt destinate pentru lucrări de tipar!

RO 540342 Marosvásárhely, Laposnya u. 6C - RO 540342 Tg-Mureș, str. Lapușna nr. 6C - tel/fax: +40 265 262.359, 267.884 - email: masterdruck@masterdruck.ro