Tipografie Masterdruck Mureș - design - tipar › Informații

Servicii   •   Informații   •   Portofoliu   •   Produse   •   Contact

Cubuleț din hârtieKolok design - bijuteriiMasterSki&BikeClubCe trebuie să știți când vreți să tipăriți o lucrare?

Număr de exemplare - este important de știut că realizarea unei lucrări prin procedeul de tipar offset este rentabilă peste un anumit număr de exemplare. Acest număr minim variază între 100 - 200 ex. pentru lucrări de genul: afișe, cărți, cataloage, respectiv poate să ajungă la 1000-5000 ex. în cazul altor lucrări cum ar fi cărțile poștale, etichete, pliante, etc.
Număr de culori - costurile de producție variază în funcție de numărul de culori. Prin urmare, crescând numărul de culori, vor crește costurile de producție. Realizarea unei policromii, respectiv a unei lucrări color, necesită folosirea a patru culori de bază.
Formatul lucrării - dimesiunea în care se încadrează lucrarea, lățime x lungime. Costurile optime pot fi obținute prin alegerea unor formate standardizate (vezi mai jos).
Numărul de pagini (dacă este cazul) – este important atunci când se tipăresc reviste, cataloage, cărți etc. Este indicată alegerea unui număr de pagini în funcție de câte intră pe o coală de tipar. În cazul revistelor și broșurilor care sunt capsate, numărul de pagini trebuie să fie multiplu de 4. Cărțile care se leagă prin coasere trebuie să aibă un număr de pagini care să fie multiplu de 8, 12, 16.
Finisaje - sunt indicate diferite finisaje în funcție de destinația produsului. Pentru protecția cataloagelor, cărților, revistelor etc. se poate opta pentru lăcuire, celofanare. Există de asemenea finisaje care cresc calitatea produsului - ștanțare, embosare, lăcuire selectivă etc.
Tehnoredactarea și prelucrarea imaginilor Este bine să fie realizată de persoane avizate, care au experiență în domeniu și care știu să utilizeze softuri adecvate. Un material pregătit în mod necorespunzător conduce în final la o creștere a costurilor.

Programe (softuri) recomandate

Pachetul de programe ADOBE CREATIVE SUITE este în momentul actual cel mai adecvat pentru pregătirea lucrărilor pentru tipar.

  • Adobe Photoshop - pentru prelucrare de imagini
  • Adobe Illustrator - pentru grafică
  • Adobe Indesign- pentru paginare
  • Adobe Acrobat Distiler și Reader – realizare și citire PS și PDF.
În cazul în care tehnoredactarea și designul sunt executate de terți și sunt realizate cu alte softuri (CorelDraw, PageMaker etc.), pentru evitatarea erorilor, respectiv a costurilor de corectură, este indicat ca lucrarea să fie predată spre tipar într-un format "PDF for print" sau "Post script".
Programele din seria Microsoft Office nu sunt destinate pentru lucrări de tipar!

Hârtii și cartoane

Formate uzuale de hârtie și cartoane

Format A
A1 61x84 cm
A2 42x61 cm
A3 30x42 cm
A4 21x30 cm
A5 15x21 cm
A6 10,5x15 cm

Format B
B1 70x100 cm
B2 50x70 cm
B3 35x50 cm
B4 25x35 cm
B5 17,5x25 cm
B6 12,5x17,5 cm

Formate atipice
64x88 cm
64x90 cm
Subdiviziunile se calculează împărțind dimensiunea mai mare (latura lungă) la doi.
Unele hârtii speciale sunt livrate și în format 72x102 cm. Proiectarea formatelor finite trebuie să țină cont de faptul că, în funcție de tipul produselor, formatul brut trebuie să fie mai mare cu 10-25 mm. Un pliant publicitar care va avea formatul final fix A4, se tipărește pe un format mai mare: de exemplu B4 sau subformatul unui format atipic. Un alt aspect ar fi acela că mașinile de tipar nu pot să tiparească pe toată suprafața colii, în general suprafața utilă fiind mai mică cu 10 mm de jur împrejur.

Tipuri de hârtii și cartoane uzuale
Gramajul pe metru pătrat al suportului face diferența între hârtie și carton. Astfel, produsele care au un gramaj sub 170 gr/mp fac parte din categoria hârtiei, iar cele peste această greutate, din cea a cartonului.
1.1. Hârtii și cartoane offset
Sunt produse netratate la suprafață, cu diferite grade de înălbire și sunt fabricate cu un gramaj cuprins între 50 și 400 gr/mp. Domeniul de utilizare: realizarea interioarelor pentru cărți și broșuri, pliante, invitații, facturi, plicuri etc.
1.2. Hârtii și cartoane cretate Sunt produse tratate pe suprafață cu unul, două sau trei straturi de cretă. Hârtiile și cartoanele cretate pot fi luciose, semiluciose sau mate și pot avea un gramaj cuprins între 60 si 350 gr/mp. Domeniul de utilizare: tipărituri comerciale (pliante, cataloage), afișe , reproduceri de artă etc.
1.3. Hârtii și cartoane speciale
Acestea sunt produse fabricate cu diferite texturi și în diferite nuanțe de culoare. Gama de produse este foarte mare și diferă de la un producător la altul. Sunt fabricate cu un gramaj cuprins între 50 și 400 gr/mp. Domeniul de utilizare: tipărituri comerciale speciale, invitații, coli cu antet, cărți de vizită, etc.
1.4. Cartoane duplex, triplex
Sunt cartoane realizate din mai multe straturi, cu o rigiditate sporită. Sunt fabricate cu un gramaj cuprins între 215 și 450 gr/mp. Domeniul de utilizare: pentru realizarea de cutii, a diferitelor ambalaje, cărților poștale etc.

Cromatica

Tiparul color

În mod uzual, pentru realizarea unui tipar în policromie este folosit setul de culori CMYK:
C-cyan (un albastru deschis)
M-magenta (un roșu purpuriu)
Y-yellow (galben)
B-black (negru)
În majoritatea cazurilor, cu aceste 4 culori se pot tipări lucrările color. În unele cazuri se folosesc culori speciale, culori directe. Acestea se utilizează atunci când setul de culori CMYK nu este de ajuns pentru reproducerea unor culori (roșu aprins, verde fluorescent, aur, argintiu, culori metalizate, etc).

Tiparul alb–negru sau o culoare
Acest gen de tipar se realizează prin aplicarea unei culori (în general negru) pe hârtie/carton. Se utilizează pe scară largă de la tipărirea interioarelor de cărți, broșuri, ziare, formulare până la reproduceri de fotografii alb-negru etc.

Tiparul duoton
Acest gen de tipar se realizează prin utilizarea a două culori. În general se folosește negru și o culoare Pantone. Cele două culori prin combinație dau naștere la diferite nuanțe. Prin combinarea tiparului duoton cu hârtii/cartoane speciale se pot realiza lucrări foarte variate.

RO 540342 Marosvásárhely, Laposnya u. 6C - RO 540342 Tg-Mureș, str. Lapușna nr. 6C - tel/fax: +40 265 262.359, 267.884 - email: masterdruck@masterdruck.ro