Masterdruck Nyomda Marosvásárhely - design - minta › Infó

SzolgáltatásokInfóPortfólióTermékekKapcsolat

Üzenőcetlik kartontartóbanKolok design - ékszerek

Mit kell tudnunk egy nyomdai munkálat megrendelésekor?

A példányszámot – az offszet-tehnológia alkalmazása bizonyos minimális példányszám fölött gazdaságos. Ez a minimális példányszám termékenként változik. Például plákátok, könyvek, katalógusok esetén 100 – 200 darab, címkék, képeslapok esetén 1000-5000 darab.
A színek számát– A színek száma nagyban befolyásolja a termelési költségeket; több szín esetében magasabb a termék ára. Színes (polikrómia) nyomtatáskor általában négy alapszínt használunk.
A termék méretét–végméret, szélesség és hosszúság.Standard méretek választásával optimális költségek érhetőek el.
Az oldalszámot – folyóiratok, katalógusok, könyvek esetében. Ajánlatos figyelembe venni, hogy hány oldal fér fel egy nyomdai ívre az adott méretből, és úgy határozni meg az oldalszámot, hogy az ívek maximálisan ki legyenek használva.
A felületkezelést – folyóiratok, katalógusok, könyvek esetében a borítót ajánlatos lakkozni vagy fóliázni. Más felületnemesítő eljárások- dombornyomás, részleges lakkozás-növelik a termék esztétikai értékét. A felületkezelési eljárások egyben védelmi és esztétikai szerepet játszanak.
A szerkesztést és képfeldolgozást – lehetőleg a nyomdai előkészítés terén járatos személy végezze, célprogramok segítségével. Egy nem megfelelően előkészített anyag kijavítása költség-, tehát áremelkedéshez vezet.

Ajánlott számítógépes programok

A nyomdai előkészítéshez jelenleg a legmegfelelőbb programcsomag az ADOBE CREATIV SUITE

  • Adobe Photoshop - képfeldolgozás
  • Adobe Illustrator - vektorgrafikához
  • Adobe Indesign- oldalak előkészítéséhez, tördeléshez
  • Adobe Acrobat Distiler és Reader – PS és PDF állományok olvasásához és kezeléséhez.
Ha a szerkesztés más programban készült (CorelDraw, PageMaker stb.), az esetleges hibák elkerülése érdekében az anyagot "PDF for print" vagy "Post script" formátumba érdemes átalakítani.
A Microsoft Office programcsomag nem alkalmas nyomdai előkészítésre!

Papírok és kartonok

A papírok és kartonok standard méretei

A formátum
A1 61x84 cm
A2 42x61 cm
A3 30x42 cm
A4 21x30 cm
A5 15x21 cm
A6 10,5x15 cm

B formátum
B1 70x100 cm
B2 50x70 cm
B3 35x50 cm
B4 25x35 cm
B5 17,5x25 cm
B6 12,5x17,5 cm

Egyéb méretek
64x88 cm
64x90 cm
Néhány típusú speciális papír 72x102 cm-es méretben is kapható.
A nagyobbik méretet 2-vel osztva rendre megkapjuk a megfelelő nyomdai méreteket(A1,A2...). A végméret tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a nyomtatott méret 10-25 mm-el nagyobb kell, hogy legyen (ez az utólagos feldolgozás szempontjából szükséges). Ez annak is köszönhető, hogy a nyomdagépek nem tudnak a papír/karton teljes felületére nyomtatni; általában elmondható, hogy a végméret kisebb kell, hogy legyen 10 mm-rel körkörösen.

Általánosan használt papírok és kartonok
170 gr/nm alatt papírokról, 170 gr/nm felett kartonokról beszélünk
1.1. Offszet papírok és -kartonok
Felületkezelés nélküliek, 50-400 gr/nm fajlagos tömeggel gyártják. Felhasználás: könyv- és brosúrabelsők, szórólapok, meghívók, borítékok, fejlécespapírok, számlák stb. nyomtatására.
1.2. Műnyomó papírok és –kartonok Mindkét oldalukon krétázott ( 1-3 rétegben ) papírok/kartonok. Felületük lehet fényes, félfényes vagy matt. 60-350 gr/nm fajlagos tömeggel gyártják. Felhasználás: szórólapok, katalógusok, plakátok, reprodukciók, könyvborítok stb. nyomtatására.
1.3. Speciális papírok és – kartonok – változatos színű és mintázatú papírok és kartonok
40-350 gr/nm fajlagos tömeggel gyártják. Felhasználás: különleges szórólapok, -meghívók, -borítékok, -fejlécespapírok, névjegykártyák stb. nyomtatására.
1.4. Duplex, triplex kartonok - Több réteg alkotja, keményebb a tartásuk.
210-450 gr/nm fajlagos tömeggel gyártják. Felhasználás: dobozok, képeslapok stb gyártására.

Színek

Színes nyomtatás

Általában négy alapszínt -CMYK – használunk a színes (polikrómia) munkák nyomtatásához. Ez a négy szín elég a színes képek nyomtatásához:
C-cyan (világoskék)
M-magenta (bíbor)
Y-yellow (sárga)
B-black (fekete)
Vannak esetek, mikor ezzel a négy színnel nem érhető el a kívánt színhatás (égővörös, ezüst, arany, foszforeszkáló színek stb.).Ilyenkor úgynevezett direkt színeket használunk.

Fehér-fekete vagy egyszín- nyomtatás
Könyvbelsők, brosúrák, újságok, fehér-fekete grafikák és képek, stb. nyomtatásakor egy színt (általában feketét, de más színt is lehet) viszünk fel a papírra/kartonra.

Duoton-nyomtátás
Duoton vagy kétszín nyomtatáskor két színt viszünk fel a papírra/kartonra. A két szín kombinációjából különböző új színeket és árnyalatokat kapunk. Speciális – színes, metalizált, texturás, vízjeles – papírok/kartonok duoton nyomtatásával egyedi hatások érhetők el.

RO 540342 Marosvásárhely, Laposnya u. 6C - RO 540342 Tg-Mureș, str. Lapușna nr. 6C - tel/fax: +40 265 262.359, 267.884 - email: masterdruck@masterdruck.ro